Lista startowa – Bieg Granią Tatr 2019

By on 26 lutego 2019 in Aktualności, Posty | 0 comments

Share On GoogleShare On FacebookShare On Twitter

Artykuł podchodzi od organizatora.

Zdjęcie – Kuba Witos

Trzystu szczęśliwych – lista startowa Flexistav Biegu Granią Tatr

Tylko trzystu szczęśliwców, których wyłoniło losowanie,  znalazło się na liście startowej czwartej edycji Flexistav Biegu Granią Tatr. Pozostałe 50 miejsc z limitu przyznanego przez Tatrzański Park Narodowy zostanie wykorzystanych dla zaproszonych zawodników. W tym roku o każde miejsce ubiegało się aż trzech chętnych – po raz pierwszy przekroczyliśmy liczbę 900 zgłoszeń. Cieszy fakt, że tak wielu jest sportowców, by startować w tak trudnych i wymagających zawodach. Na starcie zobaczymy min. zwycięzcę pierwszej edycji Przemka Sobczyka, a także czołowych zawodników zawodów serii Skyrunning – bieg będzie ponownie Mistrzostwami Polski na dystansie ultra.

Wzorem lat ubiegłych, aby móc wystartować w Biegu Granią, należało zebrać punkty kwalifikacyjne – w tym roku po raz pierwszy należało mieć ich jednak tak dużo. Za minimum uznaliśmy 12 punktów ITRA uzyskane w maksimum trzech biegach górskich na przestrzeni lat 2016-2019. Wyjątek i ukłon w stronę finisherów poprzednich edycji, stanowiło ukończenie którejkolwiek edycji Flexistav Biegu Granią Tatr – te osoby nie musiały już zbierać punktów kwalifikacyjnych.

Trasa w tym roku nie ulegnie zmianie, będzie prowadziła z Siwej Polany w Dolinie Chochołowskiej przez Grzesia, Wołowiec, Starorobociański Wierch na Halę Ornak, dalej przez Czerwone Wierchy na Halę Gąsienicową, Krzyżne, Dolinę Pięciu Stawów i Rowień Waksmundzką do Kuźnic i Zakopanego, gdzie przy stadionie COS usytuowana będzie meta. Dystans wyniesie 71km z przewyższeniami +5000m.

W tej edycji wszyscy, którzy ukończą zawody w limicie czasu otrzymają medale oraz bluzy Finisher marki Dynafit. Na mecie ponownie stanie miasteczko biegowe ze stoiskami, a zanim dotrą pierwsi zawodnicy, rozegrane zostaną charytatywne biegi dla dzieci, z których dochód zostanie przekazany małej Indze chorej na SMA. Będzie też można wesprzeć Fundację DKMS i zostać dawcą szpiku.

Już wkrótce rozpoczniemy nabór dla wolontariuszy, informacje pojawią się na stronie w drugiej połowie marca. A tych, którzy lubią sportowe emocje i najwyższe polskie góry, zapraszamy do kibicowania na trasie zawodów 17 sierpnia 2019 roku. Do zobaczenia w Tatrach!

Lista startowa: https://sport-timing.pl/pomiar-czasu/zapisy-online/iv-flexistav-bieg-grania-tatr-2019/lista-glowna/

Więcej na www.graniatatr.pl oraz https://www.facebook.com/BiegUltraGraniaTatr/

Wspierają nas: Flexistav, Dynafit, Eutelsat, Thule, Nutrend oraz Hyundai. Dziękujemy!