Mistrzostwa Europy Skyrunning – Hiszpania 2017, podsumowanie

By on 10 października 2017 in Aktualności, Posty | 0 comments

Skyrunning Polska, zdjęcie: Jacek Deneka/UltraLovers

Organizacja wyjazdu na Mistrzostwa Europy rozpoczęła się zaraz po zakończeniu Mistrzostw Polski Skyrunning (Bieg im. Franciszka Marduły) w Zakopanem w czerwcu bieżącego roku. Mając pod ręką listę zarówno ubiegło jak i tegorocznych zwycięzców, należało zwrócić uwagę na predyspozycje zawodników oraz wziąć pod uwagę ich pozostałe zobowiązania. Warto zwrócić uwagę, że klucz, który został wykorzystany podczas selekcji nie uległ zmianie i polegał przede wszystkim na rozmowie z zawodnikami, którzy zajęli czołowe miejsca. W przypadku niemożności reprezentowania Polski na arenie międzynarodowej podczas Mistrzostw Europy Skyrunning w Hiszpanii, proszona była kolejna osoba. Oczywiście po drodze nastąpiło wiele zmian, przede wszystkim kontuzje i zobowiązania rodzinne. Chcieliśmy także tradycyjnie dać szansę zawodnikom, których dotychczasowe osiągnięcia stawiały na mocnej pozycji.

Pierwotny skład po pierwszych rozmowach zakładał, że wspólnie z nami do Hiszpanii polecą: Dominika Stelmach, Magdalena Kozielska, Martyna Kantor, Dominika Wiśniewska-Ulfik oraz Natalia Tomasiak, a także Marcin Świerc, Marcin Rzeszótko, Paweł Góralczyk oraz Jacek Michulec. Ostatecznie skład reprezentacji uległ zmianom. Dominika Stelmach oraz Magdalena Kozielska nie pobiegły, Martyna Kantor wzięła udział w biegu towarzyszącym (i wygrała!), a miejsce Marcina Świerca zajął Krzysztof Bodurka (i zajął 11 miejsce w Europie!).

Skyrunning Polska, zdjęcie: Jacek Deneka/UltraLovers

Wyjazd na Mistrzostwa był możliwy przede wszystkim dzięki współpracy z firmą Attiq, która uszyła stroje reprezentacyjne, firmą Dynafit, która umożliwiła nam transport na terenie Hiszpanii, Fundacji Bieg Rzeźnika za pomoc organizacyjną oraz firmie Salco za wsparcie logistyczne. Trzeba także wspomnieć o dwóch osobach, bez których ekipa Skyrunning Polska nie wywiązałaby się ze swoich biegowych „obowiązków”. Są to Jacek Deneka, znany jako UltraLovers, oficjalny fotograf reprezentacji oraz Dawid Kasolik z Centrum Medycznego Syntonic, który zadbał o przygotowanie psychomotoryczne zawodników.

Specjalne podziękowania dla organizatora Mistrzostw / Special thanks to the organizer Jurek Ziemkiewicz!

Skyrunning Polska, zdjęcie: Jacek Deneka/UltraLovers

Na 31 kilometrowej trasie o przewyższeniu + 2400m Gorbeia Suzien Ternua nasi zawodnicy zajęli następujące miejsca:

Panie:
10 m-ce – Dominika Wiśniewska – Ulfik

15 m-ce – Natalia Tomasiak

Panowie:
11 m-ce – Krzysztof Bodurka

21 m-ce – Marcin Rzeszótko

42 m-ce – Paweł Góralczyk

75 m-ce – Jacek Michulec

Na dystansie towarzyszącym (22km, +1340m) wystartowała i wygrała Martyna Kantor.

Strona organizatora

Oficjalne wyniki