Mistrzostwa Świata Skyrunning 2018

By on 30 października 2017 in Aktualności, Posty | 0 comments

Zdjęcie – Jacek Deneka

Federacja Skyrunning ogłosiła organizatora Mistrzostw Świata Skyrunning 2018. W dniach 13-15 września 2018 Skyline Scotland przyjmie najlepszych zawodników z całego świata. Zawody zostaną rozegrane w Kinlochleven na trzech dystansach.

1. VERTICAL (5km, +1000m)

Mistrzostwa rozpoczną się od przeprowadzenia idealnego (w pierwotnych założeniach) verticala – Salomon Mamores VK. Na dystansie 5km zawodnicy będą musieli pokonać 1000m przewyższenia, by wspiąć się praktycznie od poziomu morza na szczyt Munro (1,056m).

2. ULTRA (+/-65km, +/-4300m)

Salomon Ben Nevis Ultra, który będzie mieć miejsce dzień później zostanie przeprowadzony na zmienionej, specjalnie przygotowanej trasie spełniającej kryteria skyrunning. Maksymalny czas na ukończenie zawodów to 16 godzin. Zawody będą prowadzić przez najwyższy szczyt Wielkiej Brytanii, Ben Navis. To tu w 1885r miał miejsce pierwszy na świecie bieg górski. Dokładny pomiar oraz trasa biegu zostaną zaprezentowane na wiosnę, lecz już teraz (zakładane) przybliżone parametry biegu to +/-65km oraz +/- 4,300 sumy wzniesień.

3. SKY (29km, +2,500m)

Salomon Ring of Steall SkyRace® odbędzie się z kolei w sobotę, 15 września. Będzie to klasyczny SkyClassic znany przede wszyskim ze stromych zbiegów, trawersów, technicznych i wymagających ścieżek.

Puchar Świata

Dodatkowo w niedzielę 16 września Salomon Glen Coe Skyline (52km, +4,750m) będzie oficjalnym biegiem w ramach Pucharu Świata Skyrunning (Migu Run Skyrunner® World Series).

Na Mistrzostwa Świata Skyrunning 2018 pojedzie reprezentacja Polski Skyrunning. Już niebawem regulamin oraz lista biegów.

Zdjęcie – Jacek Deneka

Przydatne linki: