Monte Rosa SkyMarathon 2019

By on 27 czerwca 2019 in Aktualności, Posty | 0 comments

Share On GoogleShare On FacebookShare On Twitter

@Monte Rosa SkyMarathon

Natalia Tomasiak i Katarzyna Solińska zwyciężają w monumentalnym @Monte Rosa SkyMarathon. Na drugim miejscu Iwona Januszyk i Mirosława Witowska!

@Monte Rosa SkyMaratho to 35km, +/- 7000m z najwyższym punktem na wysokości 4,554m.

Choć emocje nieco już opadły, a relacje z biegu są już dostępne, zapraszamy Was do krótkiej relacji Iwony, Miśki i Dominiki.

Copyright @Jan Nyka

Skyrunning Polska: Co Was skłoniło do startu?

Iwona: Byłam rok temu na biegu towarzyszącym – Skyrace Alagna-Indren-Alagna i dosłownie się zakochałam – w Alagnie, w atmosferze towarzyszącej temu wyścigowi. Wtedy wygrałam ten Skyrace i postanowiłam, że za rok uderzam w pełen dystans. Dodatkowo „za górką”, co 2 lata odbywają się jedne z największych zawodów skialpinistycznych na świecie – Trofeo Mezzalama i chciałam sprawdzić swój organizm na wysokości .
Miśka: Mnie wyścig Monte Rosa Sky Marathon zauroczył w zeszłym roku, gdy zobaczyłam zdjęcia i relacje z poprzedniej edycji. Już wtedy wiedziałam, że koniecznie chcę wziąć w nim udział, bo to jest dokładnie to, co chcę robić i co urzeka mnie w bieganiu górskim i ogólnie w górskiej działalności.

Copyright @Jan Nyka

SRP: Czemu razem?

W poprzednim sezonie spotykałyśmy się na praktycznie wszystkich zawodach w Polsce i za granicą, za każdym razem kończąc z małą różnicą na mecie. Nadajemy na tych samych falach i mamy podobne podejście do sportu i współpracy w załodze, a start w Monte Rosa Sky Marathon był tylko tego potwierdzeniem, bo świetnie bawiłyśmy się na biegu i teamspirit działał bez zarzutów.

SRP: Jakie były oczekiwania, założenia przed?

Nie miałyśmy jakichś specjalnych oczekiwań, może tylko to, aby w zdrowiu ukończyć te zawody. Podbieg i zbieg na 4556m to nie tylko wyścig, ale i wielkie wyzwanie. Pogoda na tej wysokości jest naprawdę nieprzewidywalna, organizm może płatać różne „figle”, a obie pierwszy raz byłyśmy tak wysoko!

@Dominika Rakszewska

SRP: Czy przez cały bieg cisnęłyście na maksa?

Nie do końca – miałyśmy lepsze i gorsze chwile, ale starałyśmy się biec równo, dopiero na zbiegu zaczęłyśmy „cisnąć”, bo była to dla nas świetna zabawa.

SRP: Czy były problemy techniczne, ze sprzętem?

Prawdziwych problemów nie było, może momentami brak „ogarnięcia” i czasami lekki chaos, ale jak na kompletny brak nawet jednokrotnego przetrenowania operacji sprzętowych – nie było źle.

@Dominika Rakszewska

SRP: Czy da się porównać ten bieg do jakiegoś innego?

Biegu? Żadnego! Bardziej do zawodów skialpinistycznych.

SRP: Bardzo dziękuję za rozmowę i życzę nie mniejszych sukcesów w tym sezonie!

@Dominika Rakszewska

Na miejscu była też Dominika Rakszewska, która z ramienia naszego partnera Salco pojechała na zawody jako fotograf.

„Te zawody są jedyne i niepowtarzalne, więc jak tylko okazało się, że moi znajomi biorą w nich udział, przeszła mi przez głowę myśl o wyjeździe. Moim marzeniem była możliwość fotografowania międzynarodowych zawodów rozpoznawalnych w świecie skyrunningu i biegów górskich. To marzenie nie mogłoby jednak zostać zrealizowane, gdyby nie pomoc firmy Salco, która wsparła mój budżet. Udało się zrobić zdjęcia nie tylko z zawodów, ale również uchwycić momenty przed- i postartowe, a także kuluarowe, z czego bardzo się cieszę. Dodatkowo mogłam wesprzeć polskie ekipy na punkcie w Indren na wysokości ponad 3200 m n.p.m. poprzez podawanie izotoników i żeli. To była wspaniała przygoda a zarazem wypoczynek!”

@Jan Nyka

Informacje o @Monte Rosa SkyMarathon możecie znaleźć także tu:

(Podsumowanie dokonane przez Przemysława Ząbeckiego na potrzeby ISF)