Trwają zapisy na III Flexistav Bieg Granią Tatr

By on 16 lutego 2017 in Aktualności, Posty | 0 comments

Zapisy na III Flexistav Bieg Granią Tatr rozpoczęte

Jeszcze do niedzieli 19 lutego trwają zapisy na trzecią edycję Flexistav Biegu Granią Tatr, który w tym roku odbędzie się w sobotę 19 sierpnia. Trasa ponownie będzie prowadzić z Siwej Polany w Dolinie Chochołowskiej przez Grzesia, Wołowiec, Starorobociański Wierch na Halę Ornak. Dalej przez Czerwone Wierchy na Kasprowy i Halę Gąsienicową, skąd przez Krzyżne zawodnicy przebiegną do Doliny Pięciu Stawów i Roztoki, by przez Rówień Waksmundzką i Nosalową Przełęcz wrócić do Kuźnic. Stamtąd krótki, finałowy zbieg na stadion COS przy rondzie Jana Pawła II w Zakopanem, gdzie czekać będzie upragniona meta. Dystans wyniesie 71km z +5000m przewyższenia, a limit na pokonanie trasy został wydłużony o pół godziny i ma 17h 30min.

W związku z ogromnym zainteresowaniem i trudnością trasy, do tej edycji zawodnicy musieli zebrać 5 punktów kwalifikacyjnych w maksimum trzech różnych biegach w latach 2014-2016, a żeby znaleźć się na liście startowej potrzeba też szczęścia  w losowaniu, na które przez 2 dni zapisów zgłosiło się już ponad 650 chętnych.

Tak jak w latach ubiegłych punkty odżywcze będą znajdować się w Schronisku na Hali Ornak, Murowańcu oraz przy Wodogrzmotach Mickiewicza. Zmianie nie uległo też wyposażenie obowiązkowe, natomiast od tej edycji wprowadzamy zakaz jakiejkolwiek pomocy osób trzecich poza tymi punktami, również biegnięcia z tzw. zającem.

Flexistav Bieg Granią Tatr po raz pierwszy wszedł także do cyklu Skyrunner Poland w kategorii ultra i będzie pierwszymi Mistrzostwami Polski na tym dystansie. Spodziewamy się także kilku zawodników z Europy oraz czołówki biegaczy górskich w Polsce.

Zawody wspierają Flexistav i Eutelsat, sponsorami technicznymi zostały marka Buff i Dynafit, a partnerami są COS Zakopane, Sportique, Piekarnia Cukiernia Gałuszka i Nikwax.

Natomiast końcem marca rozpoczniemy zapisy dla wolontariuszy, którzy mamy nadzieję będą ponownie najlepszą wizytówką zawodów. Do zobaczenia w Tatrach!

Informacje i zapisy na www.graniatatr.pl